duminică, 11 mai 2014

Poluări

În fiecare noapte jumătatea de Nord a Timișoarei este învăluită de un miros de cauciuc ars care provine de la fabrica de anvelope Continental. Nu poți dormi cu geamul deschis, nu poți nici măcar să aerisești. Lumea se plînge, însă primarul (susținut în campanie de respectiva companie) spune să nu exagerăm fiindcă s-au făcut măsurători care nu arată depășiri ale nivelelor de noxe admise. Chiar atît de proști ne consideră să credem în rezultatele măsurătorilor? Iisuse! De parcă nu știm în ce țară trăim. L-am văzut într-un reportaj la știri cum făcea mișto (deh, ca românul) de o locuitoare (bogată, dintr-un cartier de case) din Dumbrăvița care se plîngea de miros. Cum s-a ajuns la situația asta? Eu cred așa. Cred că nemții au cumpărat centrul de R&D în automotive de la Siemens, (care s-a săturat după cîțiva ani să lucreze cu românii, lămurindu-se că are de-a face cu amatori în majoritate, inginerași prea tineri pentru un centru de R&D serios), ca să primească autorizare de construcție a fabricii. (lucrurile astea se mai întîmplă, știi?, adică dacă creezi multe locuri de muncă, autoritățile închid ochii la poluare, asta în afară de șpăgi, de care nu mai zic). Eu așa cred că s-a întîmplat. Unde naiba să găsească nemții alt loc în care să fabrice anvelope și ieftine și în interiorul orașului?

Nu știu cine a fost dobitocul care a avut ideea de a monta sirene de tip american pe ambulanțele și mașinile de poliție din oraș. E foarte greu să ții geamul deschis ziua, chiar dacă nu stai sau nu lucrezi lîngă un bulevard. Simți că-ți crapă creieru-n două de la efectul Doppler cînd trece cîte-o mașină din aia. Nu poți nici dormi cu geamul deschis fiindcă te vor trezi la șase dimineața (la care se adaugă mirosul despre care am scris la primul paragraf). Din cinci în cinci minute ești asaltat de o sirenă, ca o antiaeriană mobilă, uneori două și chiar trei simultan. Cred c-au fost importate direct din America, dar oare chiar nu s-au găsit în Europa? Se aud cred și la zece km depărtare de oraș. Și-n Paris se aud sirenele destul de des dar sînt mai discrete, nu în halul ăsta. Sau le-au luat tîmpiții de unde-au găsit mai ieftin, cum a făcut guvernul actual cînd a semnat parteneriatul strategic cu o firmă de telecomunicații chineză ajungînd să fim o țară membră a NATO care-și transmit comunicațiile secrete printr-o rețea de telecom fabricată în China. În fine, revenind la sirene. Poate din cauza asta gradul de nervozitate, de irascibilitate în oraș a crescut în ultimul timp.

Săli de jocuri și case de pariuri în cartier. Nu știu de ce primăria nu se sesizează. Am văzut ce fel de oameni intră într-o casă de pariuri: bărbați, tineri și de vîrstă mijlocie cu o mină de etern-loseri. Ăștia chiar cred că pot cîștiga? Și dacă da, patronul escroc le va da banii? Am și eu niște colegi se servici tîmpiți care mai pariază. Ca și la Loto. Ok, cu loteria e altceva, deși aceasta e clar măsluită. E sinistru să vezi mutre de infractori care stau în fața unei săli de jocuri, îmbrăcați în haine de culori cenușii, vorbind vulgar, iar seara invitînd trecătorii înăuntru.

M-am întrebat deseori cine deține terasele din centru. Unii sînt străini, italieni dubioși care ies cu minori sau minore și pe care-i vezi după orele de pauză, după ora 14, cînd oamenii și-au terminat pauza de masă. Dar am aflat că restaurantul club xxi și cafeneaua symphony, din chiar centrul centrului, lîngă Operă, unde vin turiști și lume bună, sînt deținute de un țigan borît (aceasta nu este o vorbă rasistă). Să-ți mai vină să stai acolo? Însă nu sînt mulți oameni care cunosc treaba asta. Sau terasa viviani, pe lîngă care trec uneori, pline de țărani, e drept, spălați, la cămașă călcată, însă oricît de spălați ar fi, li se vede clar țărănismul analfabeto-îndobidocito-răutăcios în ochii de porc, și-n felul cum vorbesc la smartphone-uri. Am văzut o fotografie în presă cu patronii. Ce mai mutre de șacali! Și cine știe cîte din astea mai sînt în oraș?

Zonele Pieței Unirii, Libertății sînt în starea de șantier de anul trecut. Și nu cred că vor fi gata pînă la toamnă, așa că nu sper că voi mai apuca să beau un frappé pe-acolo. Iar ca să traversezi străduțele din jurul străzii Mercy, Savoya, Blaga trebuie să treci peste podețe fragile de metal și să n-ai vertijuri. Săracii comercianți! Și mi-e ca după terminarea acestor Grand Travaux, să nu se transforme în ceva cu o arhitectură inginerească, fără suflet. În șanțuri sapă pușcăriașii și din cînd în cînd îi auzi cu o voce mieroasă, de undeva de jos, cerînd țigări trecătorilor. Nu înțeleg de ce trebuie cu pușcăriași, chiar nu există oameni liberi care să muncească?

Nu știu, dar parcă se dorește depopularea Timișoarei. Poate ca să continue exploatarea gazelor de șist. Foarte probabil: săptămîna trecută a fost un cutremur, și asta se întîmplă mai des în ultimul timp, de cînd se fac prospecțiuni secrete în zonă (secrete, dar mai răsar uneori prin presa locală). Și atunci mă gîndesc: e cazul să mă mut? A venit momentul să plec undeva?

Niciun comentariu: