sâmbătă, 20 aprilie 2013

Trasee alternative

Îți propui să mergi pe trasee diferite, chiar dacă-s mai lungi, atît atunci cînd pleci la servici, dar și, mai ales, cînd te întorci. Pe alte străzi, bulevarde, cu alte mijloace de transport, traversînd alte cartiere, spații publice, fără să te gîndești la timp. E interesant. Punctul de vedere ți se schimbă.

La plecare te simți ca și cum ai avea un servici nou, spre care te duci cu un soi emoție și curiozitate. Fără să vrei, îți creezi speranțe mari, începi să-ți idealizezi locul de muncă spre care mergi, de parcă nu l-ai ști foarte bine, și de la care acum aștepți atîtea, ca și-acum mulți ani, cînd te-ai angajat, și nu bănuiai că dezamăgirea ți va strecura încetul cu încetul în suflet. Vezi mame care-și duc copiii la grădiniță, pensionari încruntați, cu treburi serioase, cu plase în mînă, vezi trecînd multe mașini utilitare, mașini care iau gunoiul. Întreg peisajul urban e mai viu colorat în lumina dimineții: iarba, copacii, gardurile vii, marcajele drumurilor, fațadele blocurilor, totul.

La întoarcere de la servici ai mai mult timp să hoinărești. Totul pare mai nou, mai freș. Parcă te afli în alt oraș: locurile diferite dau oamenilor fizionomii diferite. Observi ceea ce pînă atunci ți se părea atît de banal încît pur și simplu ignorai. Mișcarea, mulțimile, oamenii. Cei mai mulți se întorc de la job-ul lor, stînd în stațiile de autobuz sau tramvai, sau pedalînd pe bicicleta cu coșuleț în față, traversînd docili pe la trecerile pietoni, ducîndu-se spre apartamentele lor, sau la cumpărături, la sală, cinematograf, sau la o întîlnire în oraș, cine știe. Cîteva terase încep să se umple, din magazine se intră și se iese încontinuu. Și femeile, ah! Femeile care ies de la servici par atît de sexy! Îți place să le privești cum merg pe bulevard, elegante, cu geanta pe umăr, mîncînd o înghețată sau un covrig, sau intrînd într-o librărie, în lumina aurie a înserării.

Niciun comentariu: